Projektas „Žmogus tarp žmonių“

„Žmogus tarp žmonių“ projektas tęsiasi.  Kai kam šis pavadinimas gali būti naujas, bet tik ne tiems, kurie vasarą pabuvojo vasaros stovykloje Vištytyje. Lapkričio 25 dieną KTU gimnazijoje susitiko projekto „Žmogus tarp žmonių“ partneriai: Lietuvos verslo konfederacija, Jaunimo verslo klubas, Nacionalinė moksleivių akademija, Alytaus Šv. Benedikto gimnazija, Utenos A.Šapokos gimnazija,  Šiaulių Universiteto gimnazija, Panevėžio J. Balčikonio gimnazija, Tauragės „Versmės“ gimnazija, Telšių Žemaitės gimnazija, Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazija (kurios atstovai, deja neatvyko).

Projekto tikslas – į ugdymo procesą įtraukti ne tik mokytojus ir moksleivius, bet ir tėvus, taip stiprinant šeimos narių ir mokyklos ryšį. Tėvai ir mokytojai yra apmokomi inovatyvių mokymo metodų ir būdų. Pasitelkus jaunimo organizacijas siekiama užkirsti kelią patyčioms ir diskriminacijai mokykloje, mažinama socialinė atskirtis, skatinamas mokinių verslumas.

Sveikinimo kalba susitikimą pradėjo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus. Visų pirmiausia, padėkojo B.Burgiui ir KTUG – nes čia viskas ir prasidėjo. Buvo trumpai apžvelgti praeitų metų stovyklos, mokinių atsiliepimai (kurie, be abejo, buvo puikūs). Visoms gimnazijoms už projekto Lietuvoje kūrimą, inovatyvių pamokų organizavimą ir mokinių dalyvavimą stovyklose buvo skirtos padėkos. Tada, savo pirmąją – įžanginę kalbą sakė mūsų Gimnazijos direktorius, kurioje minėjo, jog projekto idėja yra šauni, puikūs partneriai, tačiau yra didelis informacijos sklaidos trūkumas.

Susitikimą tęsė projekto direktorė Redita Strumylaitė. Buvo aptartos projekto veiklos, pristatytas inovatyvių pamokų modelis. R. Strumylaitė minėjo, kad reikia ieškoti būdų, kaip įtraukti inovatyvias pamokas į formalųjį švietimą  (kad tai ne būtų popamokinis būrelis, o tvarkaraštyje įrašytos pamokos), kas bus jų dalyviai (mokinai, mokytojai ir netgi tėvai!) ir t.t.

Toliau sekė visų lauktoji B.B lekcija. Kalboje buvo pabrėžta, kaip KTUG jau sėmingai organizavo inovatyvias pamokas (pernai buvo suorganizuotos keturios, už kurias esame dėkingi mokytojams S. Dijokienei, D.Boguševičiui, D.Sutkevičienei ir B.Burgiui). Direktorius minėjo, kad mums reikia šių pamokų, nes jų nauda – didžiulė, be to, idėjas reikia ne formalizuoti, o realizuoti. Tai pat kalbėjo apie sėkmingus verslininkus, verslą ir mokslą, verslą ir užsienio kalbas.

Po netrumpos kavos pertraukėlės buvo kalbėta apie atrankų į vasaros stovyklas organizavimą. Deja, toli gražu ne visi norintys gali į jas patekti. Pernai atrankos vyko turnyro principu, t.y. mokiniai dalyvavo probleminių užduočių sprendimo turnyre. Jie turėjo atrasti mokytojų sugalvotų problemų sprendimo būdą, į problemą pažvelgę mokslininko, politiko – vadybininko ir ekonomisto akimis.

Šiais metais vasario – balandžio mėnesiais turėtų įvykti antrasis turnyras, tačiau jame bus ir nedidelių pokyčių – į kiekvieną mokyklą atvažiuos atstovas iš NMA ar JVK stebėti pateikčių, taip pat kviesime prie komandų prisidėti tėvelius ir mokytojus.

Susitikimas baigėsi direktoriaus kalba, kurioje paminėti būdai, kaip būtų galima patobulinti kitas stovyklas. Mano manymu, šis projektas yra įdomus ir išgirdus apie inovatyvias pamokas ar atrankas nepasikuklinkime sudalyvauti, nes juk pagrindinis prizas – savaitė laiko prie nuostabaus  Vištyčio ežero, prie kurio jau pabuvojo gimnazistai Lukas A., Aistė, Mantas, Agnė, Lina, Lukas G. iš 4A, Vaidotas , Gabrielė, Julita iš 3B, Vytautas, Paulė, Domantas iš 3A, Kęstutis iš 4B, Dalius, Ligita, Austė ir Lukas iš 3C. Jau gruodžio mėnesį mūsų Gimnazijoje vyks inovatyvios  pamokos, į kurias kviečiami ne tik gimnazistai, bet ir jų tėveliai.

Rokas, 1a