Ar Lietuva tikrai turi tiesioginių sąsajų su Egiptu?

Ar žinai, kas buvo vienintelė egiptologė Lietuvoje? O ar žinai, kaip Lietuvoje atsidūrė mumija iš Senovės Egipto? O kas buvo pirmasis archeologas, tyrinėjęs piramides? Ar jo tyrinėjimai buvo legalūs?

Nežinai? Praleidai puikią progą papildyti žinių bagažą!

Rugsėjo 18 dieną KTU gimnazijos salytėje muziejininkė Aldona Snitkuvienė pristatė savo pirmąją knygą „Lietuva ir Senovės Egiptas“. Šioje ganėtinai didelės apimties knygoje pateikiami įrodymai, jog Lietuva ir Senovės Egiptas tikrai yra susiję. Gimnazistai turėjo progą įsitikinti, kad muziejininko darbas yra tikrai įdomus bei sužinoti atsakymus į aukščiau pateiktus klausimus. Nors paskaitos metu knyga ramiai gulėjo ant stalo, visiems dalyvavusiems paskaitoje kilo didžiulis noras bent pavartyti šią itin informatyvią knygą, kurioje išsakomas įdomus požiūris į lietuvių ir Egipto kultūrų sąsajas.

Pati Aldona Snitkuvienė Egiptu susidomėjo pradėjusi dirbti muziejuje, egiptologijos skyriuje, kai, paskatinta lankytojų, pradėjo domėtis skyriaus eksponatų istorija. Po daugelio valandų, praleistų archyvuose ir bibliotekose (ne tik Lietuvoje!) Aldona Snitkuvienė muziejaus lankytojams galėjo papasakoti ne tik apie eksponatus, bet ir apie kone visą su Egiptu susijusią Lietuvos istoriją, nurodyti įdomiausius meno kūrinius bei papasakoti įdomių istorijų apie pamestas mumijas ir jų falsifikavimą. Anot jos, muziejininko darbas – ne prižiūrėti saugomus eksponatus, bet žinoti ir saugoti jų istoriją bei perduoti ją žmonėms.

Viktorija Juciūtė, 2 Danskebank