Šamaniškasis krikštas

Spalio šešta – tai diena, kuomet į KTUG bendruomenę įsiliejo didžiulis būrys Gimnazistų, nepabūgusių vienuoliktą valandą susiburti prie mokyklos ir sudalyvauti kone svarbiausiame renginyje tikro Gimnazisto gyvenime – krikštynose. Nors ir tradicijos išliko, tačiau šiais metais buvo pasiūlyta artimiau susipažinti su šamanų magiškais burtais, įspūdingais aukojimais bei krauju paženklintomis istorijomis.

Kalbinti Gabija, Gertrūda, Arnoldas, Valentina, Tadas ir Urtė minėjo, kad krikštynos yra neeilinis bei nepamirštamas įvykis, būtina patirtis gyvenime ir, svarbiausia, atsisveikinimas su nulio gyvenimu.

Paklausus Gabijos, kodėl ji dalyvavo renginyje, išgirdau atsakymą: „Dalyvavau, nes tai yra būtina,kad taptum pilnateisiu gimnazistu ir kad tokiems renginiams pasibaigus vis dėlto apima geras jausmas, jog likai gyvas!“. Gabija dar negali atsitokėti užduočių gausa, jų sudėtingumu. Beje, pavydūs ir smerkiantys aplinkinių žvilgsniai, kuomet „kai mes kaip laukiniai išlindom Ąžuolyne iš krūmų“, visai nežavėjo, tačiau pašnekovė pabrėžė, jog jai didelį įspūdį paliko geras jausmas būt tikrai smagioje komandoje. Paklausus, kaip ji vertina krikštynas, Gabija, sunkiai sulaikydama emocinį proveržį, greitakalbe išrėžė: „Krikštynas vertinu puikiai! Kažkaip neįtikėtina, bet visa tai dar kartą pakartočiau, nes buvo tikrai smagu, linksma, viskas gerai paruošta ir nepamirštama!“

Na, o Gertrūda norėjo būti pakrikštyta, nes lengvai pasidavė aplinkinių įtakai ir taip vadinamam „bandos jausmui“ – juk daug smagiau į šias krikštynas žengti koja kojon kartu su savo bendraklasiais, negu, pavyzdžiui, kitais metais. Pašnekovė renginį įvertino entuziastingu žodžiu „gerai“, tačiau išskirdama 3 Danskebank, 3 Corpus Medica ir 4 C klases, siūlė sugalvoti kažką įdomesnio. Pasak jos, mėtymosi maistu ar purvu scenarijus labai nesužavėjo – vis dėl to tai nėra pagrindinė renginio idėja…

Arnoldas, pasisakydamas apie krikštynas buvo itin lakoniškas. Išreiškšdamas susirūpinimą dėl per mažo kiekio dalinamo nemokamo maisto renginio pabaigoje, šamaniškąjį nuotykį įvertino „Puikus renginys nuliams bei vyresniems gimnazistams“. Taip pat iš jo lūpų skambėjo tokie trumpi, bet užtikrinti atsakymai, kaip „tapimas tikru gimnazistu“, „dalyvavau, nes norėjau tapti pilnaverčiu gimnazistu“ ir „priesaika“, paklausus Arnoldo atitinkamai „Kas Tau yra krikštynos“, „Kodėl jose dalyvavai?“ ir „Kas įsiminė labiausiai“.

Kitas vyriškasis pašnekovas Tadas, matyt, jau susigyveno su įspūdžių gausa ir noriau atsakinėjo į užduodamus klausimus. Pašnekovas džiaugėsi, jog buvo proga pasportuoti ir išbandyti save (nors žąselės dar ilgai nenorės prisiminti). Tadui didelį įspūdį padarė pradžioje kilęs chaosas bei abiturientų skoningas muzikinis repertuaras ir 4 A užduotys. Jo nuomone, daugumai klasių, kaip jau buvo minėta anksčiau, trūko originalumo, bet krikštynas sugebėjo apibūdinti vienu žodžiu – „Liuks“.

Tuo tarpu Urtė, dalyvavusi renginyje, nes desperatiškai nenorėjo likti nule, pasisakė itin pozityviai: „Man labiausiai įsiminė dainelės, komandinis bedradarbiavimas ir užduotys, kurias turėjome padaryti.“ Puikiai įvertinusi krikštynas, prisimena jas su svajinga ir nostalgiška šypsena veide. Galbūt reiks dar kartą pasinerti į vienos dienos pašėlusių nuotykių sūkurį?

Paskutinė, tačiau ne prasčiausia buvo apklausiama, kaip jau sugebėjo įrodyti,  reperė „Tina“ Valentina. Ji, kaip ir Gertrūda, naiviai pasidavė vyresniųjų gimnazistų įtakai, tačiau sunkiai įtikinamai pridūrė, jog dalyvauti norėjo pati. Gimnazistė pasigyrė, jog vaikšto į gimnazijos renginius ir krikštynų jokiu būdu negalėjo praleisti. Be abejo, jai labiausiai įsiminė šamanų sukurta įstabioji šukuosena. Kadangi punktų buvo ne vienas ir ne du, buvo kuriami keli plaukų formavimo modeliai. Beje, Valentina atrado naują susibūrimo bei laisvalaikio praleidimo vietą, tinkamą vasaros, bet ne vėsaus rudens orų maudynėms – tai „Girstučio“ upelis. Pašnekovė pabrėžė, jog nors ir renginys nėra privalomas mokykloje, kaip išleistuvės ar šimtadienis, džiaugėsi abiturientų ir kitų mokinių iniciatyva, bei pastangomis pirmokų labui.

Dar kartelį sveikiname visus naujuosius Gimnazistus ir linkime gausių bei nepamirštamų įspūdžių KTUG!

P.S. Tam tikri faktai galėjo būti iškreipti.

Krivių krivaitis
Enrikas Etneris, 4C