Forumo debatai „Laisvas žmogus laisvoje visuomenėje: asmens teisės šiandienos Lietuvoje“

Forumo pranešėjai

veiklus_jaunimasMūsų gimnazija šiuo metu dalyvauja projekte „Nacionalinė debatų akademija“, kuris vyksta VšĮ Neformaliojo švietimo debatų centro iniciatyva, „Veiklus jaunimas“ programos lėšomis.

Lapkričio 4 d., pirmadienį, vykusių forumo debatų tikslas buvo suorganizuoti susitikimą su sprendimų priėmėjais bei surengti diskusiją moksleiviams aktualia tema. Renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo narė, Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) moterų forumo koordinatorė profesorė Marija Aušrinė Pavilionienė bei Lygių galimybių kontrolieriaus atstovas teisės klausimais Vytis Muliuolis.

forumas2Renginį pradėjo Vytis Muliuolis, kuris renginio dalyvius supažindino su Lygių galimybių kontrolieriaus veikla, diskriminacijos rūšimis ir istorija. Vėliau gimnazijos debatų klubo nariai Rokas Budrauskas (4 Danske) ir Rokas Morkūnas (3A) forumo debatų stiliumi pasisakė tema „Ar asmens teisės šiandienos Lietuvoje yra pakankamai užtikrintos?“. Pirmasis kalbėtojas, Rokas Budrauskas, pateikė argumentus, įrodančius, kad asmens laisvės Lietuvoje saugomos pakankamai, o antrasis kalbėtojas, Rokas Morkūnas, jam oponavo ir stengėsi įrodyti, kad Lietuvoje asmens teisės nėra pakankamai apsaugotos.

forumas3Renginio „vinimi“ tapo Marijos Aušrinės Pavilionienės pasisakymas ir po jo vykusi diskusija su auditorija. Profesorė daug dėmesio skyrė žmogaus teisių (lytinių ir reprodukcinių teisių, seksualinių mažumų teisių) tematikai, papildė gimnazistų ir pirmojo svečio išsakytas mintis, o kai kuriais aspektais ir pateikė priešingą nuomonę. Viešnios užsidegimas ir ginama pozicija nepaliko abejingų ir, nepriklausomai nuo diskusijos dalyvių pažiūrų, išprovokavo išsamią numatytos temos analizę.