Kaip lietuvaitės Suomijoje žiemos ieškojo

Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis pranešimas atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.

Homo Economicus – tarptautinis daugiašalis Comenius mokyklų partnerystės projektas, finansuojamas Europos Komisijos Mokymosi visą gyvenimą programos lėšomis,  šįkart mus nukėlė į šiaurietišką Suomiją. Nedideliame Suomijos miestelyje Kerava, įsikūrusiame netoli sostinės Helsinkio, vasario 11–14 dienomis susirinko aštuonių projekte dalyvaujančių Europos šalių atstovai, atvykę iš Belgijos, Rumunijos, Slovėnijos, Suomijos, Turkijos, Graikijos, Ispanijos ir Lietuvos.  Lietuvai atstovavo KTU gimnazijos moksleivės Morta Valiušytė ir Gailė Andriuškevičiūtė kartu su mokytoja Edita Jančauskiene.

Projekto dalyviams ruošiantis šiam susitikimui buvo nurodyta parengti pristatymus, susijusius su tos šalies makroekonomika – moksleiviai skaičiavo kainų indeksą, kainų pokyčius, 18-os pasirinktų produktų metinę infliaciją, kurią vėliau palygino su Lietuvo statistikos departamento pateiktais duomenimis. Taip pat Europos šalių atstovai pristatė paklausos pokyčius šventiniu Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiu bei analizavo ekologiškos plėtros galimybes.

Susitikimo metu mokiniai turėjo galimybe dalyvauti įvairiose veiklose, susijusiose su gamtos išteklių tausojimu, medžiagų perdirbimu bei taupymu. Vieno užsiėmimo metu buvo lyginamos valstybių sunaudojamų išteklių per metus kiekis bei žala – Lietuvos rezultatai buvo lentelės viduryje.Projekto dalyviai buvo supažindinti su Suomijos švietimo sistema bei mokyklų patalpomis, kurios daugelį šalių nustebino savo modernumu, naujoviškumu ir patogumu.  Be to, ne tik moksleiviai, bet ir mokytojai turėjo progą dalyvauti anglų pamokose, kurių metu dalyviai pasisėmė ne tik užsienio kalbos žinių, bet ir naudingos informacijos apie Suomiją.

Susitikime Europos valstybių atstovai ne tik gilinosi į ekologiją bei ekonomiką, kadangi šeimininkai pasirūpino ir suomiškomis pramogomis. Dalyviai galėjo išbandyti žiemos sporto šakas, suomiškos saunos malonumus kartu su iššūkį keliančiu šuoliu į eketę, buvo organizuota  ekskursija po  Helsinkį. O kur dar nuostabi projekto užbaigimo vakarienė…

Gailė Andriuškevičiūtė, 3B