#kaunoatradimai2014

"Kauno atradimai 2014": varžybų akimirkos
„Kauno atradimai 2014“: varžybų akimirkos

Nuo 2011 m. Gimnazijos mokiniai ir mokytojai kuria naują tradiciją: kiekvieną rudenį, o kartais ir pavasarį, rengiamos integruotos istorijos, geografijos ir kitų disciplinų pamokos – orientacinės varžybos „Kauno atradimai“.

Rugsėjo 19 d., penktadienį, įvyko jau penktosios varžybos ir ketvirtosios Kaune. Jose dalyvavo 24 komandos, daugiau nei 120 mokinių: „nuliai“, vyresnieji gimnazistai ir exai. Renginį organizavo istorijos mokytojas Domas Boguševičius, anglų kalbos mokytoja Edita Jančauskienė ir geografijos mokytoja Akvilė Kamarauskaitė.

Dalyviams teko įveikti užduotis, kurias šiandienos mokslininkai priskiria humanitarinės geografijos ir topofilijos sričiai: atrasti objektus, kuriuos slepia Bernardo Brazdžionio ir Petro Vaičiūno eilės bei litų kupiūros, versti iš lotynų kalbos, skaičiuoti azimutą į KTU Gimnaziją, išsiaiškinti, kokį gamtos reiškinį slepia epinės poemos senąja anglų kalba „Beovulfas“ fragmentas, bei… šį fragmentą taisyklingai perskaityti!

Po varžybų gimnazistai dalijosi įspūdžiais:

Mūsų laukė nemenkas išbandymas – reikėjo įrašyti balsą, skaitantį senąja anglų kalba parašytos epinės poemos „Beovulfas“ ištrauką. Kai galiausiai užduotys buvo atliktos, atsakymų lapą atidavėme mokytojai ir buvome laimingi, kad apie Kauną sužinojome nemažai naujo ir pasitikrinome jau turimas žinias.

Patiko, jog tai komandinės varžybos, kuriose laikas nepabosta, ir tuo pačiu metu esi su draugais/klasiokais, ir mokaisi. Patiko, jog užduotys apima visas sritis: istoriją, kultūrą, architektūrą, geografiją, kalbas.

Patiko bendradarbiavimas, konkurencija tarp kitų komandų.

Rugsėjo 24 d. Gimnazijos įsteigtais prizais buvo apdovanoti varžybų nugalėtojai. Vyresniųjų gimnazistų grupėje pirmoji vieta atiteko 3a klasės gimnazistams: Gediminui Griškoniui, Tomui Narbuntui, Miglei Puikytei, Indrei Urbelytei, Ignui Urbonui ir Aistei Viduolytei.

Vyresniųjų gimnazistų grupės nugalėtojai - 3a klasės komanda (Tado Almanto nuotrauka)
Vyresniųjų gimnazistų grupės nugalėtojai – 3a klasės komanda (Tado Almanto nuotrauka)

Pirmokų grupėje pirmąją vietą iškovojo 1 Danskebank klasės trejetas: Justas Janickas, Neringa Levinskaitė ir Akvilė Valentukonytė.

Specialiuoju prizu už geriausiai perskaitytą „Beovulfo“ fragmentą apdovanotas 4c klasės gimnazistas Linas Steponavičius. Jo skaitomo teksto galite pasiklausyti čia.

Visų komandų rezultatus galima rasti varžybų protokole: Orientacinės-2014.pdf

Džiugu, kad naujokai, dalyvaujantys tradiciniuose Gimnazijos renginiuose, beveik nenusileidžia vyresniesiems gimnazistams nei kovingumu, nei žiniomis.

Gimnazijos mokytojų leidinys
Gimnazijos mokytojų leidinys

Mokytojų ir mokinių iniciatyva lėmė, kad integruotų pamokų – orientacinių varžybų modelį išbandė daugiau nei 800 Lietuvos mokinių iš Kauno, Tauragės, Šiaulių ir kitų miestų. Sumanymu dabar gali pasinaudoti kiekvienas smalsuolis, turintis Gimnazijos mokytojų Domo Boguševičiaus, Sigitos Dijokienės ir Akvilės Kamarauskaitės parengtą leidinį „Langas į Lietuvą“, kuriame surinktos ankstesniųjų metų ir visai naujos varžybų užduotys.

Renginio organizatoriai linki visiems esamiems ir būsimiems Kauno atradėjams puikių įspūdžių!