KTU gimnazijos vadovu antrai kadencijai išrinktas Tomas Kivaras

Liepos 2 d. į posėdį susirinkusi specialiai sudaryta septynių narių atrankos komisija išrinko naująjį Kauno technologijos universiteto gimnazijos direktorių (KTUG). Vienos lyderiaujančių Lietuvos gimnazijų vadovu antrai kadencijai paskirtas Tomas Kivaras.

Direktoriumi paskirtas T. Kivaras – 2004 m. baigęs Alytaus miesto Likiškėlių vidurinę mokyklą, yra Vilniaus universiteto taikomosios fizikos bakalauras ir medžiagotyros ir puslaidininkių fizikos magistras. Vytauto Didžiojo universitete yra įgijęs mokytojo profesinę kvalifikaciją.

Po atrankos komisijos posėdžio T. Kivaras pasidalino savo lūkesčiais: „Tikiuosi sėkmingų ir produktyvių būsimų penkerių metų. Atrankos laikotarpiu jaučiau gimnazijos bendruomenės palaikymą, todėl ir ateityje viliuosi bendruomenės susitelkimo. O po penkių metų norėčiau džiaugtis pasiektais rezultatais, stipria, toliau lyderiaujančia gimnazija, tvirta jos bendruomene“.

Naujos kadencijos metu T. Kivaras žada ir toliau dirbti ieškant partnerių tarp verslo ir viešųjų organizacijų, mėginti užmegzti ryšius su užsienio lietuvių mokyklomis.

„Tikiuosi sukurti sistemingą bendradarbiavimą su KTU fakultetais ar kitais padaliniais, kad tai ateityje nebūtų pasiremta tik asmeniniais ryšiais, o bendradarbiavimas grindžiamas sistemingu planavimu. Taip pat ieškoti sprendimų tobulinant gimnazijos aplinką, kad ji būtų atnaujinta ir labiau pritaikyta visų poreikiams. Susidarius tinkamoms aplinkybėms, viliuosi, kad pavyks žengti žingsnį link gimnazijos plėtros, – savo planais dalijasi KTUG direktorius. – Tačiau pats svarbiausias darbas – tęsti esamus darbus, kad gimnazija toliau augintų išsilavinusius, atsakomybę už žmogiškųjų vertybių puoselėjimą prisiimančius piliečius.

KTUG vadovą rinko KTU gimnazijos direktoriaus atrankos konkurso komisija, kuriai pirmininkavo KTU studijų prorektorius Jonas Čeponis. Komisiją sudarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, KTUG tėvų, pedagogų, soc. partnerių atstovai, taip pat Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos deleguotas asmuo.

Padidėjo moksleivių skaičius, atnaujinta gimnazijos infrastruktūra

Pirmąją liepos dieną su KTU gimnazijos bendruomene – moksleiviais, mokytojais, moksleivių tėvais, gimnazijos alumnais – susitikęs T. Kivaras džiaugėsi per praėjusią 5-erių metų vadovavimo kadenciją pasiektais rezultatais.

„Pirmiausia didžiuojuosi gimnazistais. 10 proc. padidėjus mokinių skaičiui, mokinių pasiekimai ir toliau išlieka aukšti: Nacionalinėse olimpiadose ir konkursuose laimėta daugiau kaip 400 prizinių vietų, tarptautinėse olimpiadose virš 50 prizinių vietų, beveik 30 proc. laikomų valstybinių egzaminų įvertinami maksimaliu rezultatu“, – tikino T. Kivaras.

Anot jo, nuolat didėjančioje konkurencijoje KTU gimnazija vis dar išlieka patraukli – 2015–2020 m. stojamuosiuose egzaminuose į gimnaziją dalyvavo 2155 mokiniai.

„Be to, išlaikyta aukšta mokytojų kvalifikacija: 58 proc. mokytojų yra diplomuoti magistrai ar mokslų daktarai. Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų gauta 324 tūkst. eurų gimnazijos modernizavimo projekto įgyvendinimui, o 2019 rudenį sėkmingai suorganizuota konferencija „Švietimas 5.0”, kurią, esant galimybėms, ateityje planuojame organizuoti vėl“, – teigė KTUG direktorius.

Per penkerius metus, pasak T. Kivaro, patobulinta priėmimo į gimnaziją tvarka, mokiniams suteikta galimybė ruoštis tarptautiniams užsienio kalbų egzaminams, įrengti gamtos mokslų kabinetai, 40 vietų IT kabinetas, atnaujinta biotechnologijų laboratorija ir jos įranga.

„Be to, bendradarbiaujant su verslu ir KTU sėkmingai veikia sustiprinto IT mokymo klasė, kurią baigė jau 70 mokinių“, – sakė jis.

Susitikime T. Kivaras atskleidė, kad iššūkių, būnant gimnazijos direktoriumi, taip pat nemažai, tačiau pradėti darbai ir džiaugsmas, bendraujant su moksleiviais ir matant jų tobulėjimą, veda į priekį.

Į gimnazijos direktoriaus postą – vienas kandidatas

KTU gimnazija veikia jau 30 metų ir užima lyderiaujančią poziciją tarp Lietuvos gimnazijų. Gimnazija kviečia mokytis geriausius moksleivius, o puikius veiklos rezultatus užtikrina profesionalių mokytojų komanda bei gimnazijos novatoriškumas ir drąsa.

KTUG direktoriaus konkurse dalyvavo vienas kandidatas – penkis metus gimnazijai vadovavęs T. Kivaras. KTU Studijų prorektorius Jonas Čeponis komentuodamas tai įžvelgia dvi priežastis.

„Svarbu paminėti, kad Lietuvoje pastaruoju metu trūksta mokyklų ir gimnazijų vadovų. Tai valstybės politikos klausimas, kuris turi būti sprendžiamas valstybės lygiu“, – pastebi J. Čeponis.

Dar viena priežastis, jo nuomone, ta, kad KTU gimnazijos direktoriui keliami aukšti reikalavimai.

„Žinoma, jie nėra aukštesni nei kitų mokyklų vadovams. Tačiau reikšmingas niuansas, kad tai – universitetinė gimnazija, todėl gimnazijos direktoriui reikia sugebėti suderinti ir gimnazijos tikslus formuoti atsižvelgiant ir į KTU, ir į valstybės bendrojo ugdymo politiką“, – tikina KTU Studijų prorektorius.

Pagrindiniai uždaviniai, keliami KTUG direktoriui – išlikti lyderiaujančia gimnazija Lietuvoje, kurti ir vystyti mokyklą, kurioje auginamos intelektinės, dvasinės ir fizinės asmens savybės, ugdomas aktyvus, kūrybingas, atsakingas pilietis, kuris įgyja bendrųjų ir dalykinių kompetencijų, būtinų sėkmingai socialinei integracijai, profesinei veiklai ir mokymuisi visą gyvenimą.